Što je DugaResaFest?

DugaResaFest je nacionalni umjetnički festival u organizaciji Udruge za mlade Agora i Grada Duge Rese. Natjecateljskog je i revijalnog karaktera, a namijenjen je svima koji žele razvijati i pokazati svoje talente.

Festival je do sada okupljao velik broj djece iz čitave Hrvatske, pružajući im priliku da pokažu i razviju svoje mnogobrojne talente iz područja pjevanja, sviranja, plesa, slikanja, pisanja, fotografije s namjerom da se međusobno druže, kreativno izražavaju, uče i dobro zabavljaju i sve pod prepoznatljivim jedinstvenim konceptom dječjeg festivala s 5 zvjezdica.

Kako smo nastali?

Ova priredba nastala je 2014. godine kao plod vizije, entuzijazma i prijateljstva nekolicine Dugorešana koji su volonterski poklonili svoje vrijeme, znanje, trud i energiju kako bi stvorili svojim mladim sugrađanima priliku za druženje, razvoj i glazbeni izričaj te jednu dodanu vrijednost kakvu ova glazbena manifestacija donosi kulturno zabavnom životu Duge Rese i cijeloga kraja.

Jedan od njih je naš proslavljeni domaći glazbenik Goran Topolovac koji je kao skladatelj predstavljao Hrvatsku na Eurosongu godinu dana ranije. Donio je dašak europske produkcije u organizaciji jednog dječjeg glazbenog natjecanja u svom rodnom gradu, koristeći svoja glazbenička znanja, iskustva s Eurovizije i mnogobrojne kontakte koje je u svojoj pustolovini u Malmeu upoznao. Već prvo izdanje festivala bilo je euforično i za same natjecatelje i za velik broj navijača koji su jedva stali u prenatrpano gledalište kinodvorane Pučkog otvorenog učilišta Duga Resa, a show je započeo upravo tom spomenutom pjesmom pa je završna večer ovog festivala nazvana upravo Euforija.

DugaResaFest Euforija 2014

DugaResaFest Euforija 2014

Prvotni koncept natjecanja

Prvotni koncept školskog natjecanja malenih vokalnih izvođača proširen je u više smjerova tako da je svaki sljedeći DRF predstavljao brojne novosti.

Pored Classica kao nove večeri klasične instrumentalne glazbe, himne festivala, tehnički još opremljenije i spektakularnije pozornice, novog koncepta vođenja, pojavila se i uvodna večer pod nazivom ArtZona kojom je otvoren prostor likovno literarnom izričaju mladih. Tako je festival koji se od prve godine provodi uz slogan ''Pjevaj, pleši, sviraj... zabavi se!'', u prvom vikend izdanju 2016. ispunio sve navedene elemente, a dodan je i stvaralački umjetnički moment. Pored svega navedenog, DRF imao je i edukativni zadatak promovirati dječju kreativnost i talente, tako da je u svom konceptu imao i mnogobrojne besplatne radionice za djecu i mlade kojima se želi pridonositi njihovom razvitku i usavršavanju. DugaResaFest je kroz godine otvorio vrata i školama van županije, tako da su već 2017. godine uz karlovačke škole sudjelovale i škole iz Rijeke, Zagreba i Osijeka.

DugaResaFest Euforija 2016

DugaResaFest Euforija 2017

2018. godine uvodimo i plesnu večer pod nazivom graDRitma i postajemo prepoznatljiv dječji festival diljem Hrvatske pa nam se pridružuju škole iz Rijeke, Zagreba, Osijeka, Šibenika, Opatije i Rovinja. 2019. godine, po prvi puta natjecanje je prošireno i na škole izvan granica lijepe naše pa s ponosom možemo reći da smo postali i međunarodni festival.

DugaResaFest graDRitma 2019

DugaResaFest Euforija 2019

Novi koncept natjecanja

DRF Euforija 2020. krenula je sa novim konceptom. U dotadašnjim godinama sudionici su bile osnovne škole, što više nije bio slučaj te je od tog trenutka vrijedilo da se svi "od 7 do 77 godina" koji znaju pjevati mogu prijaviti. Sve su pripreme bile napravljene, prijave otvorene i zatvorene u planiranome roku sa 48 prijava, a od toga je 18 odabrano za sudjelovanje na finalnoj večeri. Međutim, sukladno epidemiji, DugaResaFest 2020 je bio otkazan te je održano online natjecanje. U online Facebook glasovanju sudjelovalo je više od 5 500 ljudi, a post je vidjelo preko 26 000 korisnika.

Ove godine na natječaj su se mogli prijaviti svi pjevači ili vokalne skupine do maksimalno 4 izvođača bez obzira na dob ili mjesto prebivališta, a pjesme su mogle biti bilo kojeg glazbenog smjera. Organizacijski odbor DugaResaFesta odabrao je 15 izvođača i 3 rezervna izvođača, a sama Euforija 2022 održat će se 15. svibnja.

Planovi za budućnost

Ovaj talent festival se u svojoj budućnosti planira širiti i na nekoliko vikenda trajanja, obuhvatiti nova umjetnička područja (multimedijsko stvaralaštvo, dramska umjetnost...) te generalno nastaviti rasti kao što to zajedno sa svojim mnogobrojnim talentiranim sudionicima radi već sedmu godinu. Samo je nebo granica!


DugaResaFest je umjetnički festival u organizaciji Udruge za mlade Agora i Grada Duge Rese. Natjecateljskog je i revijalnog karaktera, a namijenjen je svima koji žele razvijati i pokazati svoje talente. Više o festivalu...


UDRUGA ZA MLADE AGORA

Ulica bana Josipa Jelačića 30a, pp36, 47250 Duga Resa | e-mail: udrugazamlade.agora@gmail.com | tel: +385 95 3111 991

OIB: 36841328788 | IBAN: HR95 2340 0091 1106 3057 4 | Dokumentacija


Udruga za mlade Agora © 2022 Sva prava pridržana